a

Strada Oituz 54, Săcele, Brasov, Romania

(0368) 005 356 / (0368) 404 752

secretariat@spitalulmunicipalsacele.ro

registratura@spitalulmunicipalsacele.ro

programari@spitalulmunicipalsacele.ro

+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Luni - Duminica

Program NON STOP

Programari

𝐂𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐦𝐞𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐧𝐝! 𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐡𝐢𝐩𝐨𝐭𝐫𝐨𝐟𝐢𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆?

𝐂𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐦𝐞𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐧𝐝! 𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐡𝐢𝐩𝐨𝐭𝐫𝐨𝐟𝐢𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆?

📏 Măsurarea celui mic este extrem de importantă pentru a putea construi o hartă de creștere utilă în evaluarea suplimentară endocrină. Se recomandă ca aceasta să fie făcută periodic, pe același aparat și, de preferat, de același evaluator.

👩‍⚕️💬 „Măsurătorile copilului dumneavoastră sunt comparate cu standarde de vârstă și sex. Pe baza acestora veți putea afla dacă aveți un copil scund, cu hipotrofie staturală. În mod normal, cei mici recuperează deficitele de creștere de la naștere în primii doi ani de viață. Ulterior, aceasta încetinește până la debutul pubertar, când are loc saltul pubertar cu creștere până la 10 cm/an”, spune 𝐝𝐫. 𝐂𝐚̆𝐩𝐫𝐚𝐫𝐮 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚, medic primar endocrinolog în cadrul Spitalului Municipal Săcele.

În cazul în care aveți un copil cu hipotrofie staturală, acest lucru nu înseamnă neapărat că cel mic are și probleme medicale. Cauzele care au condus la deficit de creștere pot fi:

🤏 greutate mică la naștere;
👨‍👩‍👦 statură mică în familie, ambii părinți fiind scunzi;
🐌 creșterea mai lentă, deoarece unii copii au saltul pubertar mai târziu decât majoritatea (aceștia vor ajunge la maturitate la o talie finală normală);
👶 saltul statural la o vârstă precoce (unii copii cresc repede când sunt mici, pentru un moment sunt mai înalți, dar ca adulți pot să rămână mici);
❓ cauze idiopatice/ necunoscute (unii copii cresc încet și vor rămâne mici ca adulți).
___________________
Dacă se confirmă prezența deficitului de creștere, copilul dumneavoastră va avea nevoie de tratament care să îi asigure o creștere normală.

👩‍⚕️💬„Cu cât se începe mai devreme tratamentul, cu atât înălțimea finală este mai mare. Acesta se va administra zilnic, seara, sub forma unei administrări subcutanate, timp de câțiva ani, până la terminarea pubertății. De obicei, tratamentul cu hormon de creștere nu se recomandă celor care nu au deficit de hormon de creștere, cu excepția unor cazuri de sindroame genetice”, spune 𝐝𝐫. 𝐂𝐚̆𝐩𝐫𝐚𝐫𝐮 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚.

Pentru copiii cu hipotrofie staturală se recomandă:

🥗 o dietă echilibrată;
▪️ alimentație sănătoasă
▪️ surse proteice adecvate

🏃🏾 activitate fizică regulată.

📞☺️ Pentru programarea unui consult medical puteți apela numărul de telefon 0368.005.356, în intervalul orar 08:00 – 20:00.
Nu ezitați să ne contactați!

Niciun comentariu

Lăsați un comentariu