a

Strada Oituz 54, Săcele, Brasov, Romania

(0368) 005 356 / (0368) 404 752

secretariat@spitalulmunicipalsacele.ro

registratura@spitalulmunicipalsacele.ro

programari@spitalulmunicipalsacele.ro

+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Luni - Duminica

Program NON STOP

Programari

19 iulie 2022 se împlinesc 5 ani de când Spitalul Municipal Săcele și-a redeschis porțile

19 iulie 2022 se împlinesc 5 ani de când Spitalul Municipal Săcele și-a redeschis porțile

Astăzi, 19 iulie 2022 se împlinesc 5 ani de când Spitalul Municipal Săcele și-a redeschis porțile după închiderea din 2011. Cu un început anevoios în primele luni de funcționare datorită temerilor legate de o nouă sistare a activității, unitatea a pornit o amplă derulare a acțiunilor pentru un spital modern, bine dotat, eficient și cu personal bine pregătit. Astfel, în structura organizatorică funcționează astăzi 50 de paturi de spitalizare continuă în 4 compartimente (medicină internă, boli cronice, pediatrie și îngrijiri paliative-momentan în curs de amenajare), 25 de paturi de spitalizare de zi (specialități medicale 7 paturi, specialități chirurgicale 4 paturi, pediatrie 7 paturi, compartiment endoscopie digestivă și gastroenterologie 5 paturi, ATI/SPA 2 paturi), cameră de gardă adulți și copii deservite de linii de gardă distincte, precum și 14 cabinete medicale de specialitate situate atât la sediul central al unității din Str. Oituz Nr. 54, dar și la policlinica municipiului din Aleea Episcop Popeea Nr. 20. Pe lângă activitatea clinică variată, în unitate sunt funcționale și dotate corespunzător un Serviciu de Anatomie Patologică (în structura acestuia se găsesc Compartimentul de Biologie Moleculară și cel de Imunohistochimie), Laborator de explorări funcționale, Laborator de Analize Umane (hematologie, imunologie, biochimie, microbiologie), Laborator de Radiologie și imagistică medicală (Ecografie, Radiologie convențională digitală și cel mai recent achiziționat – Laboratorul de Tomografie Computerizată). Unitatea este deservită de peste 200 angajați în structurile medicale, personal TESA și administrativ, dintre care 45 medici specialiști și primari, biologi, chimiști, farmaciști. Până astăzi, structura medicală săceleană a acordat peste 125.000 de servicii medicale asigurând sănătatea și accesul facil atât pentru locuitorii municipiului, cât și pentru cei din localitățile învecinate și nu numai.

Pe parcursul celor 5 ani de funcționare, Spitalul Municipal Săcele a beneficiat de finanțare asigurată de Consiliul Local și Primăria Municipiului Săcele, servicii medicale decontate prin contractele de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov, Direcția Județeană de Sănătate Publică Brașov, dar și prin venituri proprii, valoarea totală a încasărilor unității fiind de peste 110.000.000 lei, iar cheltuielile pentru asigurarea funcționarii și dezvoltarea unității s-au situat în jurul valorii de 75.000.000 lei. Diferența dintre cele doua categorii de sume a reprezentat o economie a unității pe care o va folosi în construirea și amenajarea unui spital modular în curtea sediului central, unitate care va deservi specialitățile chirurgicale, gastroenterologia și compartimentul de endoscopie digestivă, laboratorul de analize umane si unele ambulatorii de specialitate ale spitalului, activitatea în acest nou modul derulându-se doar în program de zi.

În cei 5 ani de funcționare s-au accesat fonduri nerambursabile prin derularea a două proiecte cu finanțare europeană, astfel în unitate achizitionându-se numeroase echipamente medicale moderne, utile pentru sănătatea populației, conferind invazivitate minimă și diagnostic rapid pentru un tratament eficient.

Pandemia SARS-CoV2 debutată în martie 2020 a decalat acțiunile de dezvoltare ale spitalului, unitatea deservind începând cu luna iulie 2020 populația generală cu infecție activă Covid-19. Astfel, au fost internați de la acea dată până în prezent 5081 pacienți în servicii de spitalizare continuă și 3854 pacienți în servicii de spitalizare de zi cu evaluare generală și medicație specifică. În prezent, spitalul funcționează cu servicii de spitalizare atât Covid-19, cât și non-Covid19, structurile de spitalizare de zi, ambulatoriile si serviciile paraclinice derulând preponderent activități medicale la pacienții non-Covid19. Pana la 30 septembrie 2022 unitatea își va relua activitatea inițială, complet non-Covid19 pentru asigurarea sănătății tuturor categoriilor de pacienți.

În ceea ce privește dotările spitalului, acestea sunt reprezentate de dezvoltări ale infrastructurii prin asigurarea cu oxigen medicinal a tuturor paturilor din structura, construirea, montarea și funcționarea unui lift cu targa pentru pacienții greu deplasabili, stocator de oxigen medicinal de capacitate mare care deservește pacienții dependenți de suport respirator. Echipamentele medicale din unitate sunt moderne, unele unice în instituții de sănătate publică, reprezentate de ecografe moderne, electrocardiografe, electroencefalograf, turn de endoscopie digestivă superioară și inferioară, sistem de rinoscopie cu nazofibroscop, linie de diagnostic oftalmologic atât pentru tulburări optice de vedere, cât și pentru afecțiuni ale globului ocular, sistem automat de procesare histopatologică, aparat automat de imunohistochimie, RT-PCR, echipamente medicale de laborator analize umane: hematologie, biochimie, imunologie, coagulare, microbiologie, aparat digital de radiologie medicală, aparat mobil de radiologie, computer tomograf, sistem PACS etc.

În anul 2022 unitatea a primit prin sprijinul Ministerului Sănătății din România și al Consiliului Local Săcele peste 7 milioane de lei care se vor concretiza în doua direcții: înființare de structuri noi: baza de tratament balneo-fizio-kinetoterapie și recuperare medicală, care se va amplasa în demisolul policlinicii municipiului, dar și dezvoltarea structurilor deja existente: radiologia și imagistica medicală prin achiziția unui mamograf, endocrinologia prin achiziția de sistem dexa, gastroenterologia prin achiziția unui fibroscan, cardiologia și camera de gardă prin achiziția de electrocardiografe noi și performante, monitoare pentru funcții vitale și defibrilatoare, ginecologia si urologia prin achiziția unor turnuri de colposcopie si endourologie, anatomia patologică prin dotarea prosecturii.

La ceas aniversar, urăm tuturor săcelenilor și spitalului La multi ani!

Pentru noi, sănătatea voastră contează!

Niciun comentariu

Lăsați un comentariu