Amestecurile de chimicale care interferează cu acțiunea hormonilor se numesc disruptori endocrini
‼ Chimicalele externe sau amestecurile de chimicale care interferează cu acțiunea hormonilor se numesc 𝐝𝐢𝐬𝐫𝐮𝐩𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐞𝐧𝐝𝐨𝐜𝐫𝐢𝐧𝐢. Aceștia se găsesc în diverși produși chimici industriali, produse de îngrijire personală, pesticide, obiecte/ vase din plastic, medicamente sau alimente stropite cu pesticide nereglementate.
🔎 Disruptorii endocrini pot bloca acțiunea normală a hormonilor sau pot mima acțiunea acestora, având efecte negative asupra organismului. Motivul este că excesul sau deficitul unui hormon schimbă calitatea vieții omului.
👩⚕️💬„Expunerea zilnică este mică însă, pe termen lung, se acumulează. Mulți spun frecvent că <<Toți suntem expuși, dar suntem bine!>>. Adevărul îngrijorător este că totuși… 🅽🆄 suntem bine! La nivel global este o pandemie de sindrom metabolic (combinație între obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat și hipercolesterolemie), în creștere la copii”, spune 𝐝𝐫. 𝐂𝐚̆𝐩𝐫𝐚𝐫𝐮 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚, medic primar endocrinolog în cadrul Spitalului Municipal Săcele.
🙌 Sistemul endocrin este important de la naștere până la moarte, dar și în perioada intrauterină, deoarece substanțele chimice traversează placenta. De aceea, nu trebuie să interferăm cu acesta.
𝐂𝐮𝐦 𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐦 𝐞𝐱𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐫𝐮𝐩𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐞𝐧𝐝𝐨𝐜𝐫𝐢𝐧𝐢?
1. Este important să mâncăm organic, din surse sigure. Concentrația urinară a pesticidelor scad după 1-3 zile de consum de mâncare organică.
2. Se recomandă evitarea consumului de alimente procesate sau din conserve, pentru a reduce expunerea la disphenol A (BPA) și ftalati.
3. Verificați ca produsele de îngrijire personală să nu conțină ftalați, bisphenol A, parabeni, triclosan, benzofenone 3 și parfumuri de orice fel. Mai simplu, să nu aibă ingrediente care conțin literele PH și TH.
4. Este important să verificați numărul de reciclare notat într-un triunghi din săgeți. Sunt de evitat cele care au numerele 7 (policarbonat cu bisphenol), 3 (polivinil chloride) și 6 (polistiren).
5. Nu încălziți la microunde veselă din plastic. Aceasta duce la descompunerea polimerilor în monomeri și crește absorbția substanțelor chimice.
6. Evitați contactul prelungit cu hârtia termală, precum cea folosită la imprimarea bonurilor de cumpărături. Aceasta conține bisphenol A.
7. Nu spălați vasele din plastic în mașina de spălat vase. Acestea se descompun și cresc absorbția substanțelor chimice.
8. Aerisiți frecvent spațiile închise care conțin mobilă, materiale tratate cu substanțe ignifuge, mai ales camerele cu mochetă/ covoare care pot crește concentrația substanțelor chimice.
9. Folosiți mopuri umede și aspiratoare cu filtru HEPA, ce înlătură acumularea chimicalelor.
10. Evitați tigăile non-aderente, deoarece conțin substanțe ca perfluoroalkyl PFAS. Optați în schimb pentru cele de fontă sau oțel inoxidabil.
📞☺️ Pentru programarea unui consult medical puteți apela numărul de telefon 0368.005.356, în intervalul orar 08:00 – 20:00. Colegii noștri vă vor îndruma mai departe.