+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Programari

Ciclurile mele sunt neregulate sau absente. Ce să fac?

Ciclurile mele sunt neregulate sau absente. Ce să fac?

Ciclul menstrual neregulat este normal în primul an de la declanșarea acestuia, odată cu tranziția spre pubertate. Cea mai frecventă cauză este sarcina, însă și alte probleme endocrine sau ginecologice pot determina absența sau neregularitatea menstruației.

Considerăm că ciclurile menstruale sunt neregulate dacă, în primii 1-3 ani de la apariția acestora, au o durată mai mică de 21 de zile sau mai mare de 45 de zile sau dacă, după 3 ani de la apariția acestora până la perioada de debut a menopauzei, au o durată mai mică de 21 de zile sau mai mare de 35 de zile. De asemenea, semnele de întrebare ar trebui să apară și dacă aveți mai puțin de 8 cicluri pe an.

Ciclurile menstruale absente sau neregulate pot fi determinate de:

  • sarcina;
  • sindromul ovarelor polichiste – caracterizat prin exces de hormoni androgeni, hirsutism (exces de păr la nivelul feței, mentonului, zonei toracale posterioare, picioare, mâini), acnee sau creștere ponderală;
  • pierderea bruscă în greutate, efort fizic excesiv și aport alimentar redus, consum caloric excesiv;
  • creșterea nivelului de prolactină produsă de glanda hipofiză;
  • perimenopauză – aceasta apare spontan între 45-55 ani. Considerăm menopauză precoce mai devreme de 40-45 de ani;
  • anumite metode contraceptive – cele mai frecvente anticoncepționale care dereglează menstrele sunt cele care conțin doar progesteron, precum implanturile sau dispositivele intrauterine. De asemenea, anticoncepționalele orale pe bază de estrogeni și progesteron, luate continuu, fără pauză între ele, pot induce absența ciclului menstrual.

În caz de sindrom de ovare polichiste, dereglarea menstrelor poate fi însoțită de acnee, hirsutism, creștere ponderală, infertilitate. În caz de perimenopauză pot apărea bufeurile, transpirațiile nocturne, tulburări de vedere sau dureri de cap. Prolactina crescută poate să determine scurgeri cu aspect lăptos la nivelul sânilor.

Este indicat să vă programați la un consult medical dacă:

  • aveți mai mult de 15 ani și nu ați avut niciodată ciclu menstrual;
  • ați avut cicluri menstruale regulate, dar acestea lipsesc de mai mult de 3 luni;
  • ciclurile vin după 45 de zile.

Ce investigații sunt necesare?

Va fi necesar un consult de specialitate pentru a decide investigațiile necesare. Prima investigație care se poate face și acasă este un test de sarcină. De obicei, se fac determinări hornomale, de preferat în anumite zile ale ciclului menstrual.

De asemenea, este necesară și o ecografie utero ovariană și, în caz de prolactină crescută, medicul vă poate indica efectuarea unui RMN hipofizar pentru a exclude un adenom hipofizar.

Tratamentul depinde de cauza dereglării ciclurilor menstruale

Se pot indica anticoncepționale orale sau medicale, care să scadă prolactina, scăderea în greutate în cazul în care există obezitate ori creșterea aportului caloric dacă este o pierdere importantă în greutate. Dacă nu există riscul apariției unei sarcini spontane, medicul poate recomanda administrarea anumitor medicamente.

_______________________________
În cadrul Spitalului Municipal Săcele, Dr. Balint Ana-Maria Priscila și Dr. Pandi Bianca sunt medici primari în specialitatea obstetrică-ginecologie, iar Dr. Oana Căpraru și Dr. Paula Bucur sunt medici primari în specialitatea endocrinologie.

Pentru programări, puteți apela numărul de telefon 0368.005.356 (Policlinica Săcele), în intervalul orar 08:00 – 20:00, și la numărul de telefon 0368.408.073 (Spitalul Municipal Săcele), în intervalul orar 08:00 – 15:30.

Niciun comentariu

Lăsați un comentariu