+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Programari

Mamografia poate detecta cancerul la sân într-un stadiu incipient

Mamografia poate detecta cancerul la sân într-un stadiu incipient

Mamografia este o investigație cu raze X cu ajutorul căreia se obțin imagini clare ale structurii sânului. Avantajul acestei proceduri de screening este faptul că poate detecta cancerul la sân într-un stadiu incipient, atât pentru a confirma, cât și pentru infirma un diagnostic.

„Investigația mamografică se începe la 40 de ani, însă, în cazul în care pacienta are antecedente heredocolaterale (mamă, soră sau mai multe rude de gradul 2 – bunici, mătuși – au avut cancer la sân) se începe de la 30 de ani. Doza de iradiere pentru o investigație mamografică este echivalentul celei pe care o primim, în mod normal, dacă ne expunem la soare două zile”, ne explică Dr. Gavrilă Alexandru, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu competență în senologie.

Procedura este destul de simplă și durează doar câteva secunde, cu toate că, la prima vedere, poate părea înfricoșătoare. Pacienta va intra în sala în care se află aparatul pentru realizarea mamografiilor, se va dezbrăca de la brâu în sus și se va poziționa în dreptul aparatului. Sânii sunt poziționați pe aparat, iar apoi vor fi comprimați pentru preluarea imaginilor.

„Se recomandă ca pacientele care încă au menstruație, fiind în general cazul celor de până la 50 de ani, să se programeze în prima parte a ciclului menstrual pentru confortul în timpul investigației. Chiar dacă mulți evită să facă mamografii la persoanele cu implant mamar, acest lucru nu reprezintă o contraindicație, nefiind un criteriu de excludere în programele de screening”, adaugă Dr. Gavrilă Alexandru.

Compartimentul de mamografie se află în cadrul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală, investigațiile realizându-se la Policlinica Săcele aflată pe Strada Episcop Popeea Nr.20. Investigațiile se efectuează după un program bine stabilit și doar cu recomandare medicală din partea unui specialist.

Pentru programări, vă rugăm să apelați cu încredere numărul de telefon 0368.408.073, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 15.30.

Niciun comentariu

Lăsați un comentariu