+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Programari

Mamografia cu tomosinteză, cea mai avansată metodă de evaluare radiologică a țesutului mamar

Mamografia cu tomosinteză, cea mai avansată metodă de evaluare radiologică a țesutului mamar

Mamografia cu tomosinteză, cunoscută și sub denumirea de mamografie 3D, reprezintă cea mai avansată metodă de evaluare radiologică a țesutului mamar. Cu ajutorul acesteia se pot depista semne ale cancerului sau se pot diagnostica diverse afecțiuni ale sânului în timp util.
 
„Studiile arată că mamografia cu tomosinteză descoperă cu până la 40% mai multe tipuri de cancer decât mamografia 2D, dacă este efectuată în incidența medio-laterală oblică (MLO), care permite analiza glandei mamare în cvasitotalitate. Procentul ajunge la 48% în cazul în care investigația este realizată și în incidenta cranio-caudală (CC), care permite o apreciere mai bună a cadranelor interne. La Spitalul Municipal Săcele facem tomosinteză pentru ambele incidențe”, ne explică Dr. Gavrilă Alexandru, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu competență în senologie.
 
Pacientele sunt încurajate să aducă toate investigațiile precedente (ecografii, mamografii și, eventual, RMN-uri), întrucât observarea evoluției leziunilor, precum și evoluției globală a sânului, este extrem de importantă. Mamografiile trebuie efectuate, în general, din 2 în 2 ani, însă există cazuri în care, la recomandarea medicului seniolog, acestea pot fi făcute și la 6 luni.
 
 „Un lucru important pe care pacientele trebuie să îl știe este să evite aplicarea, la nivelul axilar și al sânului, a unui deodorant care conține săruri de aluminiu, măcar cu 3 zile înainte de investigație. Substanța poate afecta acuratețea imaginilor mamografice”, adaugă Dr. Gavrilă Alexandru. 
 
Compartimentul de mamografie se află în cadrul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală, investigațiile realizându-se la Policlinica Săcele aflată pe Strada Episcop Popeea Nr.20. Acestea se efectuează după un program bine stabilit și doar cu recomandare medicală din partea unui specialist.
 
Pentru programări, vă rugăm să apelați cu încredere numărul de telefon 0368.408.073, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00.
Niciun comentariu

Lăsați un comentariu