+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Programari

Osteodensitometria DXA, cea mai eficientă metodă de diagnostic a osteoporozei

Osteodensitometria DXA, cea mai eficientă metodă de diagnostic a osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune cronică care scade rezistența osoasă, ceea ce duce în timp la un risc crescut de fracturi. Oasele devin atât de fragile încât și o acțiune obișnuită, precum tusea, poate provoca o fractură.

Cea mai eficientă metodă de diagnostic este osteodensitometria DXA, care nu implică niciun risc pentru pacient. Aceasta reprezintă o investigație imagistică de înaltă performanță care folosește razele X pentru a măsura densitatea și rezistența osoasă.

„Se recomandă evaluarea riscului de fracturi în cazul tuturor adulților, în special al femeilor aflate la menopauză, al bărbaților cu o vârstă mai mare de 60 de ani sau al oricărui individ care prezintă o fractură de fragilitate, ce apare fără vreun traumatism major sau prin cădere. Densitometria osoasă prin dublă absorbțiometrie cu raze X (DXA) se efectuează la nivelul coloanei lombare sau/și șold, iar în unele cazuri și la nivelul radiusului”, ne explică Dr. Căpraru Oana, medic primar endocrinologie la Spitalul Municipal Săcele.

Printre factorii clinici care cresc riscul de fractură se numără:

➡ vârsta avansată;
➡ antecedentele personale de fracturi;
➡ terapia cu corticosteroizi (pe o perioadă mai mare de 3 luni);
➡ istoric parental de fracturi la șold;
➡ menopauza precoce (<45 ani);
➡ fumatul activ;
➡ consumul excesiv de alcool;
➡ greutate scăzută (<58 kg);
➡ pacienti oncologici care urmează tratamente anti estrogenice sau anti androgenice pentru cancer mamar ori prostată;
➡ artrită reumatoidă.

Osteodensitometria DXA se realizează în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului Municipal Săcele. Acesta este situat la parterul clădirii de pe Strada Oituz Nr. 54.

Investigațiile se efectuează după un program bine stabilit, iar examinarea durează 30 de minute. Pentru programări, vă rugăm să apelați cu încredere numărul de telefon 0368.005.356, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 15.00.

Niciun comentariu

Lăsați un comentariu