+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Programari

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă foarte contagioasă

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă foarte contagioasă

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă foarte contagioasă care apare la persoanele neimunizate anterior prin boală sau vaccinare. Aceasta este produsă de virusul rujeolic.

„Sursa de infecție este strict umană, ceea ce înseamnă că boala se transmite de la un om bolnav către unul sănătos. În majoritatea cazurilor, transmiterea se produce pe cale respiratorie, fiind o boală cu o contagiozitate foarte ridicată, de aproximativ 95%, și poate fi contactată la orice vârstă. Persoanele care au avut rujeolă sau pojar dobândesc imunitate pe durata întregii vieți. Imunizarea obținută prin vaccinare este epuizabilă în timp, astfel încât se recomandă rapel la vaccin antirujeolic în jurul vârstei de 6 ani”, ne explică Dr. Ioana Froicu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Municipal Săcele.

Principalele simptome sunt reprezentate de febră, frisoane, durere de cap, tuse, greață, vărsături și apariția unor mici leziuni albicioase în dreptul premolarilor.

„Ulterior, apare erupția la nivelul feței și al gâtului, care se extinde progresiv la nivelul trunchiului și brațului, afectând mai apoi restul membrelor. Aceasta este catifelată la atingere, însă nu se caracterizează prin mâncărime intensă a pielii. Complicațiile care pot apărea sunt deshidratare, pneumonii, sinuzite, otite, reactivarea unor infecții virale latente, reactivare TBC, afecțiuni neurologice (cea mai severă fiind encefalita) sau chiar decesul pacientului”, menționează Dr. Ioana Froicu.

Diagnosticul este în mod uzual clinic, corelând atât aspectul epidemiologic, cât și statusul vaccinal al pacientului sau imunizarea anterioară prin boală. Ca și diagnostic de laborator, cele mai eficiente și utilizate sunt testele serologice de tip Elisa, ce diferențiază anticorpii de tip IgM (care susțin diagnosticul de rujeolă) de cei de tip IgG (care arată o imunizare anterioară împotriva virusului rujeolic).

Pentru programări puteți apela numărul de telefon 0368.005.356, în intervalul orar 08:00 – 15:30. Colegii noștri vă vor îndruma mai departe!

Niciun comentariu

Lăsați un comentariu