Informații despre compartiment
Pediatria reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea bolilor, diagnosticul și tratarea pacienților cu vârsta cuprinsă în intervalul 0-18 ani cu afecțiuni acute.
Activitatea se desfășoară în:
Camera de gardă – primire urgențe medicale: copii cu febră ridicată, respirație dificilă, diaree și sindrom de deshidratare, erupții, alergii
Spitalizare de zi – efectuarea consultațiilor și investigațiilor pe baza biletelor de trimitere de la medicul de familie, cu programare prealabilă
Spitalizare continuă – internarea copiilor cu afecțiuni pentru care diagnosticul și/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu sau spitalizare de zi
Ambulatoriu – servește pentru controale după internare sau cu bilet de trimitere de la medicul de familie;
Activitatea compartimentului pune accentul pe abordarea globală a pacientului, cu o viziune unitară asupra stării de sănătate a acestuia.
În Spitalul Municipal Săcele sunt 4 paturi de însoțitori pentru situațiile în care copiii nou-născuți sau preșcolarii trebuie internați cu unul dintre părinți, de preferat mama.
Informații utile pentru pacienți
Pentru orice consult, copilul trebuie să fie însoțit de un aparținător adult, care să prezinte certificatul de naștere sau un alt act de identitate al celui mic. De asemenea, adultul va avea asupra sa și cartea de identitate sau orice act de identitate proprii.
Prioritate pentru consultațiile în Camera de Gardă a Spitalului Municipal Săcele au:
- Copiii cu febră;
- Copiii aduși cu ambulanța;
- Copiii cu insuficiență respiratorie;
- Sugarii.
În urma consultului în regim de urgență se poate recomanda tratament la domiciliu, transferul la alt spital (pentru cazurile care depășesc competența instituției medicale) sau internare.
Factorii care trebuie să se țină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă sunt:
- Severitatea semnelor și simptomelor prezentate de pacient;
- Predictibilitatea medicală a unei evoluții negative, nedorite a pacientului;
- Nevoia pentru și disponibilitatea analizelor, investigațiilor sau a diagnosticelor;
- Epuizarea resurselor diagnostice și terapeutice în celelalte domenii de asistență medicală (cabinete de medicină de familie).
Pacienții care prezintă un bilet de internare pentru spitalizare continuă vor putea fi programați pentru internare, în funcție de afecțiune și de gravitatea semnelor și simptomelor prezentate și de disponibilitatea serviciilor unității spitalicești solicitate.
Pentru internare, aceștia au nevoie de pijamale, papuci de casă, haine de schimb pentru copii, scutece igienice, prosop, obiecte de igienă personală, cană, tacâmuri. În timpul petrecut în Spitalul Municipal Săcele, pacienții și însoțitorii lor au obligația de a respecta regulile de comportament afișate în unitatea sanitară. Încălcarea acestora poate atrage externarea sau transferul.
Echipamente medicale
- Monitoarele pentru funcții vitale se utilizează sub supravegherea personalului medical. Cu ajutorul acestora se pot obține informații valoroase despre rata pulsului, frecvența respirației, saturația oxigenului sanguin, tensiunea arterială și temperatura pacienților.
- Electrocardiograful este un dispozitiv medical care înregistrează activitatea electrică a inimii. Acesta detectează semnalele electrice care fac ca muschiul inimii să pompeze sânge în tot corpul. Principalele boli care pot fi identificate cu ajutorul electrocardiografului sunt: aritmiile, ischemiile, hipertrofia cardiacă, anevrismele și infarctul de miocard.
- Infuzomatul este un dispozitiv medical folosit pentru a administra infuzii corecte și exacte, în mod controlat, în corpul pacientului. Acesta este indicat pentru administrarea cu acuratețe și precizie a lichidelor, a medicamentelor, a alimentației parenterale și a produselor sangvine.
- Injectomatul reprezintă o seringă automată care livrează tratamente sub formă de soluții ce pot fi injectate în mod continuu, potrivit unei doze prestabilite. Printre avantajele dispozitivului medical se numără operarea ușoară, regimul constant, precizia ridicată și verificarea automată a specificațiilor seringii.
Pe lângă aceste echipamente medicale, Compartimentul de Pediatrie al Spitalului Municipal Săcele este dotat cu:
- pulsoximetru;
- tensiometre;
- glucometre;
- aparat de aerosoli;
- aspiratoare de secreții;
- cântar electronic pentru sugari;
- autoclav pentru biberoane.
Echipa de Medici
În compartimentul de pediatrie desfășoară activitate medicală următorii medici: