+40 368 408 073

Policlinica Sacele

+4 0368 005 356

Spitalul Sacele

Strada Oituz 54, Săcele

Spitalul Municipal Sacele

Programari

 

Compartimentul de Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Activității Medicale (C.P.I.A.A.M.)

Spitalul Municipal Sacele  >  Structuri Paraclinice  >  Compartimentul de Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Activității Medicale (C.P.I.A.A.M.)

În Spitalul Municipal Săcele funcționează un compartiment de prevenire și limitare a infecțiilor asociate activității medicale (C.P.I.A.A.M.). Acesta este responsabil de monitorizarea infecțiilor intraspitalicești și a rezistenței la antibiotice, precum și a consumului de antibiotice. Totodată, adoptă o serie de măsuri medico-sanitare pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor.

Compartimentul C.P.I.A.A.M. participă la evaluarea eficienței procedurilor de curățenie și dezinfecție prin recoltarea testelor de autocontrol bacteriologic al eficienței acestor proceduri, care sunt efectuate la nivelul compartimentelor și ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Săcele.

Realizează analiza circulației microorganismelor patogene de la nivelul spitalului și al comapartimentelor cu paturi, cu precădere a celor multirezistente și/sau cu risc epidemiologic major în colaborare cu medicul coordonator al Laboratorului de Microbiologie. Efectuează anchete epidemiologice pentru cazurile de infecții asociate actului medical, situații epidemiologice cu risc crescut pentru apariția I.A.A.M (germeni multidrogrezistenți) și alte anchete epidemiologice și raportări la solicitarea DSPJ Brașov.

Compartimentul se ocupă și de menținerea funcțională a circuitelor medicale, monitorizarea distribuției de hrană pentru pacienți, lenjeri, paturi și deșeuri medicale. De asemenea, acesta monitorizează zilnic curățenia, aprovizionarea spitalului, monitorizarea afecțiunilor infectocontagioase atât în rândul pacienților, cât și în cel al personalului unității.

 

Sterilizarea

Compartiment independent al spitalului, subordonat CPIAAM, sterilizarea este deservită de asistenți medicali care efectuează curățarea, dezinfecția și sterilizarea tuturor instrumentelor chirurgicale si a dispozitivelor medicale reutilizabile din cadrul structurilor de spitalizare, dar și din cadrul ambulatoriului de specialitate.

Echipamente medicale

Printre echipamentele medicale folosite în cadrul compartimentului se numără:

  • Kit de verificare a curățeniei și dezinfecției prin marcarea cu substanțe fluorescente (gel marcator/pudră) și verificarea ulterioară cu lanternă cu lumină ultraviolet. Acesta reprezintă un instrument util de verificare a efectuării curățeniei si dezinfecței în cadrul spitalului si ambulatorului, fiind util în prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale;
  • Aparate de nebulizare cu ceață uscată, având eficiență de dezinfecție bactericidă, fungicidă, virucidă şi sporicidă;
  • Mașină de spălat și dezinfectat ploști și urinare, ce deservește compartimentele cu paturi;
  • Lampi UV fixe si mobile;
  • Aparate de sterilizare-autoclav – unul deservește compartimentul de Sterilizare și unul biberoneria.

Echipa de Medici

În cadrul compartimentului de prevenire și limitare a infecțiilor asociate activității medicale îți desfășoară activitatea următorii medici:

Dr. Daniela Petrescu
Medic Primar Epidemiologie și Coordonator CPIAAM
Dr. Alexandra Profira Constantin
Medic Specialist Boli Infecțioase
mkd-team-image
Dr. Ioana Froicu
Medic Specialist Boli Infecțioase