Medicina Fizică și de Reabilitare (MFR) este o specialitate medicală clinică independentă ce se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor de toate vârstele care prezintă afecțiuni dizabilitante și comorbități. Aceasta se adresează în special limitărilor de activitate pe care le au pacienții, pentru a facilita funcționarea fizică și cognitivă a acestora.
Reabilitarea activă reprezintă un program bazat pe exerciții fizice care sunt concepute pentru îmbunătățirea nivelului de funcționare al pacienților. Prin acest proces de reabilitate activă, pierderile asociate cu leziunile acute sau bolile cronice sunt minimizate, pentru a promova recuperarea și pentru a maximiza capacitatea funcțională, după o leziune care împiedică o desfășurare normală a activităților zilnice.
Acesta implică recâștigarea forței, rezistenței și capacității funcționale prin creșterea mobilității cu ajutorul exercițiilor ușoare, care ajută la întărirea comunicării dintre creier și corp pentru o mișcare sporită. Tratamentele pasive, precum masajul și fizioterapia, nu se concentrează pe recâștigarea forței prin exerciții, ci sunt utilizate pentru a preveni rigiditatea și a recâștiga gama de mișcare a mușchilor. Programul activ de reabilitare este adaptat nevoilor unice ale fiecărui pacient, acesta luând în considerare starea actuală de sănătate, programul de lucru, simptomele, dar și experiențele anterioare.
Reabilitarea activă este personală și începe cu întinderi și exerciții mai ușoare, dificultatea crescând pe măsură ce pacientul își revine din accidentare. Până la sfârșitul programului, acesta va avea cunoștințe și încredere pentru a putea continua independent planul de reabilitare. Pacientul participă activ la reabilitare, scopul fiind de a crește funcția și forța generală. Acest tip de reabilitare poate include și aspect precum exercițiile cognitive, nutriția și odihna.
În Laboratorul de Medicină Fizică și de Reabilitare al Spitalului Municipal Săcele se efectuează investigații paraclinice și tratamente de specialitate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Dotarea Laboratorului de Medicină Fizică și de Reabilitare
- Transferul Energetiv Capacitiv și Rezistiv (TECAR) se realizează cu un aparat cu curenți de înaltă frecvență care intră în țesut, insesizabil pentru pacient. Acesta are o senzație plăcută, de căldură, similară cu cea a unui masaj, însă efectul este unul rapid, durerea fiind redusă considerabil încă de la prima ședință.
- Terapia cu unde de șoc acustice (Shockwave) este o metodă revoluționară de tratament în medicina modernă. Aceasta atenuează rapid durerea și redă mobilitatea articulară. Pacientul poate simți o senzație de disconfort care treptat devine ușor de tolerat.
- Terapia cu laser este o modalitate nonivazivă, fără durere, prin care pacienții sunt ajutați să se recupereze din afecțiunile dureroase la nivelul membrelor sau coloanei vertebrale. Aceasta este o alternativă eficientă la alte tratamente, mai ales când există dureri prea mari pentru a tolera alte metode tradiționale de tratament.
Alte dotari
Pe lângă aceste echipamente medicale, Laboratorul de Medicină Fizică și de Reabilitare al Spitalului Municipal Săcele este dotat cu:
Locație & Contact
Laboratorul de Medicină Fizică și de Reabilitare funcționează în fosta Policlinică Municipală,